Toonkunstkoor Bekker werd in 1877 door Johannes Hendericus Bekker (1826-1907) opgericht als het concertkoor van de toenmalige Groninger Orkest Vereniging, die later opging in het Noordelijk Filharmonisch Orkest. Jarenlang waren de dirigenten van het orkest tegelijkertijd ook dirigent van Bekker. Het was Charles de Wolff die als laatste deze beide functies bekleedde. Toonkunstkoor Bekker werd onafhankelijk na de vorming van het Noord Nederlands Orkest door de fusie van het NFO met het Frysk Orkest in 1989.
Onder leiding van Charles de Wolff werkte Bekker mee aan grote projecten als het Te Deum van Van der Horst, Berlioz’ Grande Messe des Morts en La Damnation de Faust, en verschillende opera’s in concertante vorm, waaronder Boris Godoenow van Moessorgski en Otello van Verdi. Ook trad Bekker met Charles de Wolff frequent op in uitvoeringen van Bach’s Matthäus Passion en Johannes Passion en Beethoven’s Negende Symfonie.
Ook Oane Wierdsma, die van 1992 tot 2007 de scepter over Bekker zwaaide, was niet wars van ambitieuze projecten. Zo ging onder zijn leiding Bekker een samenwerking aan met het Crouch End Festival Chorus in uitvoeringen van het War Requiem van Britten in zowel Londen als Groningen. In 1996 nam het koor deel aan een groots opgezette en succesvolle openluchtvoorstelling van de opera Norma van Bellini op de Grote Markt in Groningen. Ook zette Wierdsma met Bekker de Matthäus-traditie op Goede Vrijdag voort.
Sinds 2008 is Geert-Jan van Beijeren Bergen en Henegouwen de vaste dirigent van Bekker. Onder zijn leiding zong Bekker grote werken als het Stabat Mater van Dvorak, Ein Deutsches Requiem van Brahms, Quatro Pezzi Sacri van Verdi, de Messiah van Händel, en traditiegetrouw de Matthäus Passion van Bach op Goede Vrijdag samen met het NNO. Heel bijzonder was in 2013 de première van een speciaal voor het jubilerende koor geschreven compositie van Henry Kelder.
In mei 2015 heeft Bekker opnieuw deelgenomen aan een uitvoering van La Grande Messe des Morts van Hector Berlioz, onder leiding van Stefan Asbury, de chef-dirigent van het NNO. “Het huzarenstuk van het seizoen”, kopte de agenda van de Oosterpoort in Groningen. Met ruim 200 zangers van het Noord Nederlands Concert Koor, het koor van het prins Claus Conservatorium en Toonkunstkoor Bekker, en meer dan 100 musici van het NNO werd deze indrukwekkende dodenmis ten gehore gebracht. “Het publiek was in vervoering”, aldus RTV-Noord.
Klik hier voor de video van RTV-Noord.