De dirigent

Geert-Jan van Beijeren Bergen en Henegouwen

Geert-Jan van Beijeren Bergen en Henegouwen kreeg zijn eerste pianolessen van Erwin Wiersinga. Na zijn eindexamen gymnasium ging hij naar het Prins Claus conservatorium in Groningen, waar hij piano studeerde bij Paul Komen en koordirectie bij Louis Buskens. Beide studies sloot hij in 2002 met goed gevolg af, o.a. met het dirigeren van het Requiem van Duruflé in de versie voor solisten, koor, klein orkest en orgel.

In de zomer van 2005 werd Geert-Jan van Beijeren als enige Nederlander geselecteerd voor de Eric Ericson Masterclass met Simon Halsey, chef-dirigent van het Groot Omroepkoor, en André Thomas uit de USA. Naar aanleiding van deze masterclass werd hij voor het seizoen 2008-’09 aangesteld als assistent-dirigent van het Groot Omroepkoor.

Geert-Jan van Beijeren is dirigent van kamerkoor Dualis en van Toonkunstkoor Bekker. Daarnaast werkt hij regelmatig als gastdirigent met professionele ensembles zoals het Groot Omroepkoor, het Nederlands Kamerkoor, en het Bachkoor Holland. Ook werkte hij in deze hoedanigheid samen met dirigenten als Frans Brüggen, Philippe Herreweghe, Hartmut Haenchen, Thierry Fisher, Reinbert de Leeuw, Paul Goodwin en Reinhard Goebel. In februari 2012 dirigeerde hij het Nederlands Kamerkoor met het programma Tour de Chanson. Met zijn toenmalige kamerkoor Cantatrix won hij in 2005 de eerste prijs op het internationale concours voor koren in Arezzo (Italië) in de categorie verplicht werk. In 2007 won hij met Cantatrix de eerste prijs in de Renaissance Competitie van het internationale concours voor koren in Tours (Frankrijk). Op het Concorso Polificono Seghizzi in Goriza (Italië) 2009 werd hij uitgeroepen tot de beste dirigent van het festival.

Sinds september 2015 is Geert-Jan van Beijeren als docent verbonden aan het Prins Claus Conservatorium in Groningen, en sinds september 2016 als hoofdvakdocent koordirectie aan het ArtEZ Conservatorium in Zwolle. Tevens is hij hoofddocent bij LEAD, de Leiderschap Academie voor Dirigenten. Hij is regelmatig jurylid bij verschillende nationale en internationale koorfestivals. Zo trad hij in juli dit jaar, net als in 2011 en 2012, op als jurylid bij het Festival Canto Corale Seghizzi in Goriza (Italië).

 

Lees verder…