Een zonde van de oude dag…

Toen Bekker kort na de inval van Rusland in Oekraïne het prachtige Agnus Dei uit de mis van Rossini repeteerde, ging er een golf van emotie door ons koor. Geen wonder, want dit dona nobis pacem is opeens actueel.

De succesvolle operacomponist Gioacchino Rossini schreef zijn Petite Messe Solennelle in Parijs in 1863 aan het eind van zijn leven, als één van de laatste van ruim 150 miniaturen, die hij licht ironisch Péchés de vieillesse – zonden van de oude dag –
noemde. Bedoeld om uitgevoerd te worden door slechts acht koorzangers en vier solisten, begeleid door twee piano’s en een harmonium, was het in zekere zin inderdaad een ‘klein’ werk. Vlak voor zijn dood in 1868 heeft Rossini op aandringen
van velen nog een grote orkestbegeleiding voor deze mis geschreven, maar hij bleef een voorkeur houden voor de piano’s en het harmonium. En velen met hem: wij voeren dan ook deze versie uit op 16 juni.

Het is ruim 8 jaar geleden dat Bekker de mis van Rossini uitvoerde, destijds ook in de Martinikerk. Bijzonder aan de uitvoering van nu is dat de sopraan- en altsolo’s vertolkt zullen worden door studenten van het Prins Claus Conservatorium, Machteld Vossen en Marijke Beute. Ook bas Roele Kok is voormalig student van het conservatorium. Net als 8 jaar geleden neemt Leon van Liere de tenorpartij voor zijn rekening.

Aan het einde van de partituur noteert Rossini een kort gebed: ‘Lieve God, hier is hij, hij is gereed, deze armzalige kleine mis… weinig techniek, een beetje gevoel, dat is alles.’ Wat doet hij zichzelf tekort… de briljante Petite Messe Solennelle een armzalige mis, een zonde van de oude dag? Oordeelt u zelf, op 16 juni in de Martinikerk!