‘Doe je weer mee met de Matthäus Passion?’

‘Doe je weer mee met de Matthaeus Passion?’ Een vraag die me gesteld wordt en waarop ik tot mijn grote vreugde kan zeggen: ‘Ja!’ Ik zing de Matthaeus al sinds mijn 19e. Een paar jaar geleden kwam ik met tellen tot ongeveer 116 uitvoeringen, zowel 1e sopraan als 2e sopraan; concerten onder leiding van Charles de Wolff (jaarlijks 3 concerten), daarna Oane Wierdsma en nu alweer vele mooie uitvoeringen van Geert-Jan van Beijeren.
De oorsprong van mijn grote liefde voor de Matthaeus komt uit Naarden, waar mijn grootouders woonden en waar ik elk jaar samen met mijn zus met Pasen logeerde. Mijn grootvader is mede initiatiefnemer geweest voor de eerste Matthaeus-uitvoering in de Grote kerk in 1922.
Mijn moeder studeerde bij ons thuis de sopraanpartijen in en deze taak nam ik later van haar over. De liefde voor de Matthaeus kon ik vanwege mijn functie als dirigente van het Groninger Kinder- en Jeugdkoor doorgeven aan de jeugd; wat een groot voorrecht! Er waren kinderen bij die de keren telden dat ze mee hadden gezongen.
Ik tel niet meer, maar ik verheug me iedere keer weer op dit schitterende stuk van Bach dat steeds weer ontroert in Aus Liebe, Erbarme Dich en de vele mooie koren.
Maar het fijnste is om zelf mee te zingen.

Loes Jeltes
2e sopraan